shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0.00
View Cart Check Out

Overpeinzingen bij een winterstop December 2013

Voor uw reporter is Kerst en Oud en Nieuw vooral een periode van herinnering en terugblikken. In mijn jeugd was Kerst, de Nachtmis en kriebelbroeken, maar vooral ook de enige dag in het jaar dat we geen Indisch aten, maar Europees. Het Billy Smart Kindercircus op TV en klassiekers op de radio, zoals White Christmas. Mijn latere herinneringen aan Kerst worden vooral gedomineerd door beelden van een legertent van de 11e AfdRA op de Lüneburgerheide in Duitsland. Bij min 25 graden Celsius 4 keer per nacht de motoren van de LARO’s en M109 A2’s starten om bevriezing van het motorblok te voorkomen. Onderwijl luidkeels “Do they know it is Christmas time” zingend. Niet als maatschappelijk protest tegen de honger in Afrika, maar uit onvrede over de kou en iedereen met meer strepen en sterren dan ondergetekende. Tegenwoordig is Kerst vooral een moment van rust. Niets meer moeten, maar gewoon meegaan in de festiviteiten. In een dergelijke rustmodus, waarbij er geen werk of sportieve verplichtingen zijn, is een terugblik op het voorgaande jaar haast onvermijdelijk. In geen geval pretendeert uw reporter in deze bespiegeling volledig of objectief te zijn. Het is slechts zijn kijk op “de dingen die voorbij gaan” (vrij naar L. Couperus).

Senioren competitie:
Het jaar begon voor the Bulls niet verkeerd. De eerste seizoenshelft was positief afgesloten met een goed resultaat. In de bekercompetitie lag het clubteam op stoom en in de competitie was het duidelijk dat het eerste team met Zwolle om het kampioenschap zou gaan strijden. Het tweede team had moeite voldoende spelers op de been te krijgen, hetgeen al meer malen tot het verplaatsen of afzeggen van wedstrijden had geleid. In tegenstelling tot de eerste seizoenshelft ontbrak het heilige vuur bij de spelers. Blessures, maar ook een algehele matheid trok als een deken over de groep. De opkomst op de trainingen liep terug en het spel had daar duidelijk onder te leiden. De eerste tekenen dat het de verkeerde kant op dreigde te gaan, was de halve finale in de beker tegen de oude liefde van uw reporter RRC. Kansloos werden the Bulls op een winderige zondag in maart weggespeeld. Het kampioenschap voor het eerste team was op dat moment nog steeds een realistische optie, maar de uitwedstrijd tegen Zwolle liet zien dat the Bulls er nog niet klaar voor waren. Na een initiatiefrijke periode in de eerste 20 minuten met goed spel, maar te weinig rendement zakte Almelo in en nam Zwolle het initiatief. Deze wedstrijd werd verloren en met de verloren 1e wedstrijd van het seizoen tegen Drachten was Zwolle niet meer in te halen. In de play off wedstrijd tegen de Leidsche Studenten lieten the Bulls zien dat zij nog niets in de 2e klasse te zoeken hadden en verloren kansloos. In het naseizoen was het verval verder zichtbaar. Met anderhalve man en een paardenkop werd ondanks het af laten weten door diverse spelers het Brinkmaster toernooi wel gewonnen (hulde voor deze mannen), maar het bleek symptomatisch. Voor het eigen Beachtoernooi bleken slechts enkele spelers beschikbaar, zodat de 50 plussers een belangrijk aandeel aan spelers moesten leveren. Op Ameland was een redelijk contingent aan spelers aanwezig, maar ook hier was de animo veel lager dan de voorgaande jaren.

De ontwikkelingen in de tweede helft van het seizoen waren voor de trainingstaf aanleiding om hun eigen inzet en plezier hier tegen af te zetten. De uitkomst van deze afweging was niet positief. Op deze manier wilden de trainers en coaches niet verder. Om de club niet van de een op de andere dag in de steek te laten, werd afgesproken dat de spelers een aanbod zou worden gedaan. Afhankelijk van de inzet van de spelers zouden de trainers een regular of een light variant van training en coaching aanbieden. Regular zou betekenen 2 volwaardige trainingen per week, teamselectie en begeleiding tijdens de wedstrijden. De Light variant zou betekenen dat nog slechts één keer per week training zou worden gegeven en dat er geen verdere begeleiding zou zijn. Kennelijk heeft deze open opstelling en toelichting van de trainingstaf een gevoelige snaar bij de spelers geraakt, want vanaf de start van het seizoen en zelfs al tijdens het pré seizoen was er sprake van een verbetering. De trainingen werden goed bezocht en over de inzet tijdens de trainingen was weinig te klagen. De aanwas van nieuwe en vaak ook talentvolle spelers maakte de samenstelling van de teams eenvoudiger, evenals het feit dat een aantal spelers zich steeds verder ontwikkelden. The Bulls waren in de breedte aan het groeien. De resultaten konden op de eerste competitie dag dan ook niet uitblijven. De Duuvels dolven met 118-5 het onderspit en Feanster kreeg met 15-7 het nakijken. Dit was de opmaat voor een geweldig eerste deel van het seizoen 2013/2014. Het eerste team won probleemloos van al haar tegenstanders, met uitzondering van de uitwedstrijd tegen Drachten die met 13-15 werd beslist. Het tweede team wisselde klinkende overwinningen af met leerzame nederlagen afhankelijk van de samenstelling van het team, dat zich steeds verder ontwikkelde. Ook in de beker ging het voorspoedig, alhoewel de overwinning tegen Tilburg in de 8e finale redelijk zwaar bevochten was. Al met al hebben de spelers de trainingstaf positief verrast en lijkt het harde werk zijn vruchten af te werpen. Het eerste staat ruim bovenaan met de beste cijfers van heel rugby Nederland in dit seizoen en het tweede staat stevig op de 5e plaats. De club staat met recht in de semi-final van de beker. Resultaten om waarlijk trots op te zijn.

Rugby Experience Day (RED)
Wat is er nog meer gebeurd in dit Bulls jaar? Na het volgen van de training “Meer leden in korte tijd” hebben een aantal enthousiaste leden de Rugby Experience Day opgezet. In eerste instantie een manifestatie voor de jeugd in de Turven, Benjamins en Mini leeftijd. Op deze vrijdagmiddag in oktober hebben circa 40 kinderen kennis gemaakt met de Rugbysport en zijn er een hoop nieuwe jeugdleden tot de Bulls gemeenschap toegetreden. Op de eerste zondag in december volgde een even succesvolle 2e editie van de Rugby Experience Day , ditmaal voor de leeftijdsgroep 12-18 jaar. Op de algemene leden vergadering van de NRB van 14 december jl. werden The Bulls en in het bijzonder de mensen die zich daar voor in hebben gezet in het zonnetje gezet, door in een presentatie de RED van the Bulls (oké ook Dwingeloo werd genoemd met hun actie specifiek voor meiden en dames) te laten zien als het voorbeeld van een succesvolle ledenwerfactie.

Jeugd competitie:
Hoewel uw reporter door tijdgebrek minder betrokken is bij de jeugdafdeling van the Bulls is hij van mening dat ook op het gebied van de jeugd heel wat is bereikt. Niet alleen ten aanzien van de groei van het aantal jeugdleden, met name in de jongere leeftijdsklassen, maar ook op sportief gebied. De samenwerking met andere clubs in Oost verloopt niet altijd even soepel, maar uiteindelijk doen alle clubs hun best om de jeugd competitief te laten spelen. Met name bij de Cubs is dit bijzonder goed gelukt en is het Clusterteam Oost eerste geworden in hun Poule, waardoor zij voor de tweede helft van het seizoen in een zwaardere competitie spelen. Ook de junioren ontwikkelen zich goed. Om deze ontwikkeling verder te stimuleren is er speciaal voor de Cubs en de Junioren eenmaal per maand een speciale training die wordt gegeven door de trainingstaf van de senioren. De Colts is echter een ander verhaal. Nadat in de eerste helft van het jaar het samen met the Rams opgezette Coltsteam aan het verwateren was, is dit seizoen geen ClusterColtsteam in Oost van de grond gekomen. Gegeven het beperkte aantal Colts bij the Bulls zijn deze 3 spelers in andere teams opgenomen.

Relatie met de Bond:
De relatie met de Bond was dit jaar wat “minder harmonieus”. In de eerste plaats vanwege de indeling van het tweede team in de regio Noord, ondanks eerdere toezeggingen over de een indeling in Oost. In de tweede plaats vanwege de zaak met betrekking tot de dispensatie van een jeugdspeler. In beide gevallen is er een uitgebreide correspondentie gevoerd en heeft de “dispensatie strijd” zelfs geleid tot een behandeling bij de Tuchtcommissie. Deze procedure werd geheel volgens verwachting glansrijk door the Bulls gewonnen.

Nieuwbouw:
Na de opslag van bijna een jaar van de bouwmaterialen en veel goede en goed bedoelde initiatieven om het nieuwe clubhuis te realiseren zijn eindelijk de eerste stappen gezet in de realisatie. Hoewel uw reporter nog geen enkel geldig juridisch document heeft gezien die een dergelijke stap afdekt, is inmiddels met het grondwerk begonnen. De bouwmeesters zijn vol vertrouwen in succesvolle bouwperiode en wie is uw reporter dan om hierover een andere mening er op na te houden.

Al met al was het weer een bijzonder intensief Rugbyjaar dat bijna achter ons ligt. 2014 ligt thans voor ons, maar eerst hebben we allemaal een paar weken rust om te herstellen, verwaarloosde sociale contacten aan te halen en andere dingen dan alleen maar Rugby te doen. (B.V. een Oude lullen judo toernooi) Uw reporter en zijn dames wensen u en uw dierbaren daarbij al het goede voor de feestdagen. Graag tot volgend jaar zowel op als langs het veld.

Uw reporter