Verslag 1/ finale Beker Zwolle vs Big Bulls 5-15 April 2012

De Halve Finale

Na de klinkende overwinning in de 1/4 finale stond er op zondag 15 april een zware kluif op het programma. In de halve finale troffen de 22 mannen van the Bulls het gevreesde Zwolle voor een uitwedstrijd in onze provinciehoofdstad. Door de loop der jaren heen was nog maar zelden van Zwolle uit gewonnen en de laatste competitiewedstrijd liet de bittere nasmaak van een zwaarbevochten nederlaag na. Almelo moest dus van goede huize komen om hier een overwinning vandaan te slepen.

De trainingen van de voorgaande week waren weinig hoopgevend. De Headcoach was door zijn zware blessure afwezig, net als de Packcoach, die aan zijn schouder geopereerd moest worden. Hierdoor konden de voorwaartsen geen extra aandacht krijgen. Door andere verplichtingen waren ook niet alle spelers aanwezig op de training, waardoor er geen volledige teamsessie gedaan kon worden. In de stromende regen werd de dinsdagtraining, mede dankzij de hulp van Marinus B., manmoedig door de aanwezigen afgewerkt. Op de vrijdag bleken de spanningen dusdanig hoog op te lopen, dat de training eerder dan gebruikelijk werd afgebroken. Mogelijk dat de Propagandacampagne van Zwolle met het “verkeersbord”, de gemoederen op scherp had gezet. Het team had behoefte aan wat rust en ontspanning, die in de vorm van overheerlijke saté van Rinie en een drankje die vrijdagavond gevonden werd.

Op zondagmorgen trok uw reporter naar het clubhuis om samen met de spelers richting Zwolle te reizen. Tot mijn lichte verbazing trof ik daar de Headcoach aan gewapend met een indrukwekkende brace, twee krukken en een tuinstoel. Nog verbazingwekkender was het feit dat alle spelers op de afgesproken tijd aanwezig waren, zodat even na 11.30 uur het konvooi richting Zwolle kon vertrekken. Rond de klok van 12.30 uur arriveerden the Bulls in Zwolle bij hun mooie clubhuis. Na het gebruikelijke kopje koffie en aanverwante zaken trokken the Bulls zich terug in de kleedkamer.

In eerdere verslagen heeft uw reporter tipjes van de sluier opgelicht met betrekking tot het geheim van de kleedkamer. De rituelen en eigenaardigheden zijn daarbij aan bod gekomen, maar het belangrijkste is onderbelicht gebleven. In de kleedkamer begint namelijk de wedstrijd. Aan de sfeer in de kleedkamer kan namelijk voor 75 % de uitkomst van de wedstrijd worden voorspeld. Is de sfeer gespannen, dan toont dat zich op het veld. Is er sprake van onderschatting, dan is dat te merken in toon en gedrag. Uw reporter had in zijn spelende dagen altijd graag een ontspannen sfeer, met niet te veel grappen en grollen. Deze sfeer zag ik dan ook terug voorafgaande aan deze wedstrijd. Alle spelers deden hun ding. Fokko was zijn schoenen weer eens kwijt, Ruben tapete weer alles wat los of vast zat en Oskar werd vriendelijk onderhouden over de onderwerpen lichaamsvet, plakplaatjes en het feit dat zonnebankgebruik en de “kreeftenlook” voor mietjes is. De enige die wat gestressst was,  was Old man Maas, die gehaast met kinderwagen en al was binnenkomen stuiven. Papadag en een wedstrijd spelen is geen gemakkelijke combinatie voor de moderne vader.

Na een relatief korte warming up en wat opbeurende en stichtelijke woorden in de kleedkamer gingen the Bulls het veld op voor deze belangrijke wedstrijd. De wedstrijd werd geleid door Duncan en zoals gebruikelijk had Rutger zich weer over één van de vlaggen ontfermd. Op deze wedstrijd waren vele Bulls supporters afgekomen. Naast de VRIENDELIJK lachende penningmeester met zijn charmante gezin en de altijd vrolijke secretaris was ook de bekende hondenbrigade aanwezig. Ook Marinus stond met zijn lieftallige echtgenote en viervoeter langs de zijlijn, maar deze keer zonder zijn gebruikelijke aanmerkingen op de arbitrale leiding. Het feit dat Duncan de rollende erwt bediende speelde hierbij vast een rol. Nieuw was de komst van de Bulls Angels,  het groepje tweewielerfanaten onder leiding van Daniël en Vincent. Al met al waren Almelo en omstreken ruim vertegenwoordigd langs de zijlijn.

In de eerste minuut kwam Almelo direct zwaar onder druk te staan. De Kick off tegen de wind in belandde in de handen van één van de gevreesde zware voorwaartsen van Zwolle. Deze wist de bal tot op 3 meter van de tryline te brengen. Gelukkig wisten The Bulls de aanval te stoppen en door goed samenspel de actie weer naar de helft van Zwolle te verplaatsen. Ahmet die nog steeds aan het terugkomen is van een zware blessure wist direct zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Met zijn massieve body wist hij een aanstormende Zwollenaar af te stoppen. Het botsen der mastodonten deed de aarde trillen en de Zwolse Blauwvinger (Historische naam voor een Zwollenaar) vloog achteruit. Even later verraste de captain van The Bulls vriend en vijand door een aanvallende charge, compleet met hand off.

Nadat het spel wat op en neer was gegolfd op het middenveld, wist de lijn van Almelo de defensie van Zwolle te doorbreken. Met slim uitgespeelde passes en het inkomen van de full back wist Tammo wederom te scoren. Jelmer deed zijn ding en bracht de voorsprong van 7 punten op het scorebord. Deze score deed Zwolle hernieuwd in de aanval gaan. Vele individuele acties van de snelle en bewegelijke 1e center en de bijzonder zware voorwaartsen beproefden de Almelose defensie, die op geen moment wankelde. Uit een opgelegde kans vanuit een penalty wist Jelmer opnieuw 3 punten te verzilveren, waarmee de voorsprong op 10 punten kwam. Niet veel later werd een fraai uitgevoerde aanval vanuit de backs door een try van Sietse bekroond. Uw reporter had voorafgaande aan de wedstrijd zo zijn twijfels gehad over de kwaliteiten en vaardigheden van onze licht excentrieke full back. Immers de voorgaande wedstrijd had uw reporter nog geschreven over zijn bijzondere en lange haardracht en nu was deze plots veranderd in een beschaafde Beatles bloempot anno 1964.
Stel dat Sietse gelijk een Samson (nee ongelovige kindertjes, niet die van Gert maar de Samson uit het oude testament) zijn vaardigheden aan zijn lange lokken ontleende, dan waren we als Bulls wel in de aap gelogeerd. Uw reporter zou zich dan toch lichtelijk verantwoordelijk voelen. Met een gemiste conversie en een eveneens gemiste penalty gingen the Bulls de rust in.

You will never change a winning team, vandaar dat de opstelling niet werd gewijzigd voor aanvang van de tweede helft. Ahmet had nog een goede 10 minuten in zich en de windrichting was in ons voordeel. De strategie was dan ook Zwolle verder af te matten en vervolgens met snelheid en vers bloed de druk op te voeren. Aanvankelijk werd ook volgens deze strategie gewerkt. Door wat ongelukkige passes konden mooie aanvallen vanuit the backs niet worden afgerond, maar de druk werd zeker door Zwolle gevoeld. Dit leidde tot irritatie en provocatie aan de zijde van Zwolle, maar dit werd goed begeleid door de uitstekend fluitende Ref. Ook in tegenstelling tot eerdere wedstrijden wist Almelo het hoofd koel te houden en bleven de confrontaties uit. Na 10 minuten werd Ahmet onder een verdiend applaus van de aanwezige Bullers voor Ramon gewisseld. De scrum kreeg het hierdoor zwaarder maar hield stand. Niet veel later liet de trouwe en doorgaans robuuste nummer 5 Gerald de aanwezigen schrikken door na een actie bewegingloos op het veld te blijven liggen. Gevreesd werd voor een zware schouder of nekblessure, maar dat viel achteraf mee. Flip die al stond te trappelen om zijn bijdrage aan het spel te leveren, kwam voor hem in zijn plaats. Inmiddels had Zwolle de druk opgevoerd en wist uiteindelijk wederom met een individuele voorwaartsen actie de verdediging te doorbreken. De eerste 5 punten stonden daarmee op het Zwolse scorebord.  Om vers bloed en dus meer conditie in te brengen verving Leroy, Oskar die moe maar voldaan naar de kant ging. Direct wist Leroy met een paar snoeiharde tackles zijn visitekaartje af te geven. Voor nog meer snelheid op de wing werd Kevin voor de jarige Nick ingebracht.

De laatste 10 minuten van de wedstrijd werd de sfeer op het veld grimmiger. Dit resulteerde in een opstootje waarvan Ramon het slachtoffer werd. Uw reporter heeft het voorval niet goed kunnen zien, maar Ramon, met zijn Labradorachtige oogopslag, bezwoer mij dat hij niets had gedaan en ik geloof hem. De ref helaas niet wat hem op een gele kaart kwam te staan en 10 minuten uitsluiting. Met 14 man en een gehavende front row moest het spel op de wagen gehouden worden. Rinie nam zijn verantwoordelijkheid en ging naar de nummer 3 positie en Teddy kwam er in als Hooker ten koste van Leroy. Met een ongelofelijke inzet en teamspirit werd de Blauwe Tsunami in de eigen 22 meter van The Bulls effectief afgestopt. Het fluitsignaal klonk voor de laatste maal en het bereiken van de finale was een feit.

Deze 22 mannen hadden een geweldig resultaat geboekt en hebben de mogelijkheid om op 21 april geschiedenis te schrijven. De ontlading bij spelers, coaches en supporters was dan ook begrijpelijk. Nu nog de finale en hopelijk eeuwige (club)roem. Uw reporter zal er bij zijn. De spelers hopen u ook. Tot zaterdag in Amsterdam.

Uw reporter